Saitabat Şelalesi

Saitabat Şelalesi her zaman dikkat çekici bir etkiye sahip olmuştur. Türkiye’nin eşsiz güzelliklerinden biri olan şelale Bursa’nın Kestel ilçesinde yer almaktadır. Doğal güzellikleri ile bütün dikkatleri üzerine çekmektedir. Yemyeşil manzarası ile yaz sıcaklarında ferah bir ortam sunmaktadır. Şelalenin serinletici yapısı bulunmaktadır. Saitabat Şelalesi ilkbahar aylarında akışını artırır ve yaz aylarında akış hızı düşmektedir. Şelalenin buz gibi suları vardır. Yaz sıcaklarında bu suya ayaklarınızı bırakarak serinleyebilirsiniz.

Doğal güzellikleriyle benzersiz bir manzarası bulunmaktadır. Özellikle sabahın erken saatlerinde oluşan sakin yapılı görüntü huzur dolu vakitler geçirmenizi sağlayacaktır. Burada yer alan papağanlar büyük ilgi görmektedir. Belirli bir ücret karşılığında fotoğraf çektirebilir güzel anılar biriktirebilirsiniz. Bölgede restoranlar yer almaktadır. Güzel manzarası ve kuş sesleri ile birlikte kahvaltılarınızı yapabilir. Ya da öğle yemeği için alabalık tercihinde bulunabilirsiniz. Çevrede piknik alanların mevcuttur. Ailenizle mangal keyfinin kadını çıkarabilir, bu güzel eğlence alanlarında hoş vakitler geçirebilirsiniz.

Doğa gezisi yapmak için uygun bir alandır. Şehrin gürültüsünden uzakta kuş sesleriyle gezinizi tamamlayabilirsiniz. Ayrıca şelale belli zamanlarda taşkınlık yapmaktadır. Bu alanda yüzen insanları görmek mümkün. Soğuk sularına girebilir. Ferah bir ortamda güzel unutulmaz vakitler geçirebilirsiniz. Şelaleler, dünyanın birçok farklı yerinde bulunabilen güzel doğa harikalarıdır. Küçük çağlayanlardan neredeyse gökdelenler kadar uzun olanlara kadar birçok farklı şelale türü vardır.

Şelaleler, su bir kayanın veya uçurumun kenarından daha alçak bir yüksekliğe inerken düştüğünde oluşur. Yerçekimi kuvveti, suyu tekrar yukarı akabileceğinden daha hızlı aşağı çekerek damlalara ve akıntılara ayrılmasına neden olur. Şelalelerin görünüşleri, akarsu yatağının boyutuna ve şekline, ayrıca yüksekliklerine ve genişliklerine göre değişir. Saitabat Şelalesinin de kendine özgü bir oluşum süreci vardır. Bundan dolayı burası her zaman kendine özgü özelliğiyle dikkatleri üzerine çekmektedir.

Saitabat Şelalesi Tarihi

Saitabat ielalesi tarihinde şelale, Bursa Kestel ilçesi Saitabat köyünde yer almaktadır. Uludağ’dan gelen sulardan oluşmaktadır. Buradan gelen kar ve kaynak sularının yüksekte birleşmesiyle şelale oluşumu gerçekleşmiştir. Uzun yıllarca akan su burada kanyon oluşumunu sağlamış ve doğal bir güzellik meydana getirmiştir.

Yöre halkı tarafından Güvercinlik adıyla da bilinmektedir. Şelale sularının aktığı kanyonda sert kayalar yer almaktadır. Serin, sakin ve doğal bir havası vardır. Alanda piknik yerlerine ve restoranlara rastlanılmaktadır.

Yerli ve yabancı olarak birçok turisti ağırlamaktadır. Kiremitte tereyağı ve odun ateşinde pişirilen alabalıklar bölgenin meşhur yemeğidir. Yaklaşık olarak 130 yıllık tarihi bulunmaktadır. Bölgede kanyon, orman, şelale yer almaktadır. Doğal ürünleri, kahvaltısı, yöresel yemekleri ile büyük ilgi görmektedir.

Saitabat Şelalesi Nerededir?

Saitabat şelalesi nerededir? Şelale, Bursa şehrinin Kestel ilçesinde bulunmaktadır. Saitabat köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Buraya kara yolu ile gidilebilir. Bursa şehir merkezine konumu 20-25 km uzaklıkta bulunmaktadır. Özel aracınız ile buraya ulaşmak oldukça kolaydır.

Toplu taşıma araçları ile de ulaşım sağlanabilir. Burulaş D19 veya D20 hatları ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Saitabat Şelalesi mükemmel bir gezi rotası olmakla birlikte ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunduğundan her zaman popüler bir konumda yer alır.

Saitabat Şelalesinin Özellikleri

Uludağ eteklerinden süzülen şelale muhteşem bir doğa güzelliği barındırmaktadır. Soğuk suları, sakin ortamı ve piknik alanları ile yaz tatilinde mutlaka tercih edilmesi gereken yerlerdendir. Alanda geziler yapılabilir, sularına girilebilir ve manzarası ile sakin, huzurlu vakitler geçirilebilir. Şelale bölgesinde birçok aktivite yapılabilmektedir. Doğa yürüyüşü, piknik, spor gibi alanlardan yararlanılabilir. Manzarasının güzelliğini fotoğraf karelerine ekleyebilir, papağan ve midillileri ziyaret edebilir.

Alabalıklarıyla meşhur olan bölgede birçok restoranda yer almaktadır. Yöresel yemekleri bulunmaktadır. Doğa güzellikleri ile vakit geçirmek için büyük fırsat sunan yerlerden biridir. Günübirlik veya konaklama hizmetleri seçeneklerinden yararlanılabilir. Şelale çevresi yakınlarında altı km uzaklıkta oteller yer almaktadır. Bölgede köy evleri de yer almaktadır. Ayrıca bölgeye kendi çadırınız ile kamp alanı kurabilir konaklama yapabilirsiniz.

Şelale kahvaltılarıyla da ün kazanmıştır. Burada Slor adıyla bilinen Gürcü mantısı vardır. Kahvaltısının önem kazanmasında önemli faktör elbette organik malzemelerden yapılıyor olmasıdır. Lezzetli tadı ile açık havada kahvaltı keyfini sürebilirsiniz. Şelaleler göze ve kalbe hitap eden doğa harikalarıdır. Birçok insan için dünyadaki en güzel yerlerden bazılarını temsil ederler. Saitabat Şelalesi de tam olarak harika bir görüme sahip olduğundan adından sıklıkla söz ettirmektedir.

Şelaleler, su bir akarsu veya nehir boyunca dikey bir damla veya bir dizi damla üzerine düştüğünde oluşur. Yerçekimi kuvveti, suyun alçalırken hızlanmasına ve yolu boyunca kayalara çarparak onları aşındırmasına neden olur. Bu işleme hidrolik etki denir. Zamanla, bu süreç kayada genişleyen ve derinleşen ve sonunda bir kanyon oluşturan bir açıklık oluşturur. Saitabat Şelalesi söz konusu olduğuz zaman hem görsellik konusunda hem de atmosfer konusunda harika bir ortam karşımıza çıkar.

Saitabat Şelalesine Nasıl Gidilir?

Saitabat şelalesine nasıl gidilir? Bursa merkezine 12 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kişisel aracınızla kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kestel ilçesi Saitabat köyünde yer almaktadır. Navigasyon ile de ulaşım sağlanabilmektedir. Ayrıca toplu taşımı araçları da tercih edilmektedir. D19 veya D20 taşıma hatları ile şelaleye ulaşmak mümkün. Ulaşımı oldukça kolaydır. Kendi aracınızla ya da toplu taşıma araçları ile Saitabat şelalesini ziyaret ederek tatil keyfini yaşayabilirsiniz.

Saitabat Şelalesi Ziyaret Saatleri

Saitabat Şelalesi ülkemizce benimsenmiş doğal güzelliğe sahip alanlardan biridir. Serin suları ve piknik alanları ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Şelaleye giriş için belirlenmiş saat bulunmamaktadır. İstenilen saatte giriş gerçekleşmektedir.

Eskiden yöre halkı tarafından sadece Pazar günleri ziyaret edildiği bilinmektedir. Ancak şu an Saitabat şelalesi ziyaret saatleri için belirli bir gün ve saat bulunmadığından istenilen zamanda ziyaret edilebilmektedir. Kalabalık olması nedeniyle kendi aracıyla gelenler sabahın erken saatlerinde giriş yapmaktadırlar. Araç için yer belirlemek ve piknik alanlarından isteği bölgeyi seçebilmek için erken saatte giriş yapılması avantajlı olmaktadır.

Burada yer alan işletmeler geç saatlere kadar açık bulunmaktadır. Kahvaltı ve yemek ihtiyaçları kolaylıkla karşılanabilmektedir. Şelale yakınında oteller bulunmaktadır. İsteğe göre çadırlarını kurarak konaklama da sağlanmaktadır.

Saitabat Şelalesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Doğal güzellikleri ile ün kazanan şelaleyi her yıl yerli yabancı birçok turist ziyaret etmektedir. Bölgeye yakın otelleri bulunmaktadır. Alanda kendi çadırları ile kalanlar da bulunmaktadır. Çevresinde piknik alanları, restoranlarda yer almaktadır. Meşhur kahvaltı ve yemekleri ile ağızda lezzetli tatlar bırakmaktadır. Saitabat Şelalesi pek çok farklı aktivitenin yapılabildiği bir yer olduğundan her zaman iddialı bir konumda yer alır.

Saitabat şelalesini ziyaret etmek isteyenler için belirli ücret belirlenmiştir. Saitabat şelalesi giriş ücreti 12 TL’dir. Bu ücret alana kendi araçları ile girmek isteyenlerden alınmaktadır. Ücretlendirme kişi başı değil araç başı 12 TL olarak belirlenmiştir. Tek seferlik ücret alınmaktadır. Bunun dışında farklı bir ücret talebi bulunmamaktadır. Tam da bu noktada Saitabat Şelalesi’ne gelmeden önce mutlaka fiyatlara dair öncesinden bilgi almanızı öneriyoruz.

Şelale şehrin gürültüsünden sıkılmış doğa ile iç içe vakit geçirmek isteyenlerin uğrak yeri olmuştur. Doğa sporları, yürüyüşler, piknik gibi aktiviteler yapılmaktadır. Ayrıca yörece meşhur olmuş kahvaltı ve alabalık çeşitleri ile tatil keyifli bir hal almıştır.