Tortum Şelalesi
Tortum Şelalesi kendine özgü doğal güzelliği ve harika manzarasıyla ziyaretçilerini kendine çekmektedir. Ülkemizde yer alan şelale tabiat güzellikleri ile birlikte doğaseverlerin dikkatini çekmektedir. Erzurum’da yer alan şelale Tortum çayı üzerinde bulunmaktadır. Tabiat harikası olan şelalenin üzerinde gökkuşağı oluşmaktadır. Altında akan su ile bu görüntü birleştiğinde eşsiz bir görünüm oluşur. Tortum Şelalesini ziyaret etmek isteyenler etrafı demir korkuluklar ve merdivenler ile çevrilmiş alanı dolaşabilirler. Yüksek sesini net şekilde duyabilirsiniz.
Tortum Şelalesinde yer alan seyir balkonlarında dolaşırken üzerinize yağmurluk almalısınız. Çünkü şelaleden gelen sular sayesinde ıslanmanız kaçınılmaz olacaktır. Tortum Şelalesi son zamanlarda popüler bir destinasyon olarak karşımıza çıkar.Sağlık açısından da faydaları olduğuna inanılmaktadır. Özellikle nefes darlığı çeken kişilere ve kalp hastası olanlara fayda sağladığı rivayet edilmektedir. Kış ve ilkbahar mevsiminde su debisinde artış görülmektedir.
Yaz aylarında suyun debisinde azalmak görülmektedir. Ziyaret mevsimi genel olarak ilkbaharda tercih edilmektedir. Şelaleler, akan suların zamanla aşınarak altındaki kayaları ve toprağı aşındırmasıyla oluşur. Erozyon, kayalarda çatlaklara neden olur ve bunlar, altlarındaki yer yüzeyine doğru büyüdükçe ve derinleştikçe sonunda dikey çatlaklar haline gelir.Tortum Şelalesi uluslararası turizme açıktır. Şelaleyi ziyaret sebebi olarak en başta gelen unsur tabi ki görüntüsü ve hoş manzarası olmuştur.
Bu huzur veren sesi dinlemek ve izlemenin dışında piknik alanlarından da faydalanılmaktadır. Şelalenin yakınına kurulan piknik alanları ile ailenizle sakin ve keyifli zaman geçirebilirsiniz. Konaklama için Uzundere ilçe sınırlarında bulunan otellerden faydalanabilirsiniz. Bölgede mevcut olan Balıklı ve Tortum köyündeki otellerden de yararlanılmaktadır. Tortum Şelalesi tam da bu noktada mükemmel bir gezi rotası olarak karşımıza çıkar.
Tortum Şelalesi Tarihi
Tortum şelalesi tarihinde 1700’lü yıllarda oluşumunu tamamladığı bilinmektedir. Kemerli dağından ayrılan büyük bir heyelan sarsıntısından sonra Tortum çayının aktığı bölgedeki Tev vadisini kapatmasıyla meydana gelmiştir. Tortum şelalesinin aktığı alanda büyük çukurluklar yer almaktadır. Şelalenin deniz seviyesine yüksekliği ortalama bin metre olarak ölçülmüştür.
Yılın her mevsiminde birbirinden ayrı güzellikleri barındırmaktadır. Genellikle doğaseverlerin gözdesi olarak bilinmektedir. Şelale özellikle ilkbahar mevsiminde yüksek debiye sahip olarak eşsiz bir görüntü sunmaktadır. Ayrıca yaz aylarındaki durgun yapısıyla da dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Tortum Şelalesi hemen her mevsim kendine özgü bir görselliğe sahiptir.
Tortum şelalesinde hidroelektrik santralleri bulunmaktadır. Böylece mevcut bulunan elektrik miktarına katkıda bulunmuştur. Şelale yakınında mesire alanları yer almaktadır. Piknik, temiz hava, spor gibi aktivitelerle keyifli zaman geçirmenize yardımcı olmaktadır.
Şelaleler yüksekliklerine, genişliklerine ve hacimlerine göre sınıflandırılabilir. İçinden yüksek miktarda su akan bir şelalenin kenarlarında genellikle birden fazla katman ve basamak bulunur. Daha az hacimli şelaleler, içinde katman veya basamak olmayan düz kenarlara sahiptir. Tortum Şelalesi de kendine özgü özelliklerle dikkatleri üzerine çekmektedir.
Tortum Şelalesi Nerededir?
Şelalenin özellikle yaz aylarında ziyaret edildiği söylense de kış aylarında da ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Kış turizmine büyük katkı sağlayan Erzurum, Tortum şelalesi ile de uğrak yerler arasında olmuştur. Tortum şelalesi nerededir? Erzurum Uzundere ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Yöre halkı tarafından su dökülen adını almıştır. Şelalenin yüksekliği 48 metre genişliği ise 22 metredir.
Tortum Şelalesinin Özellikleri
Alanda bulunan göl ile birlikte şelale 22 metre genişliğe sahiptir. Suları 48 metrelik yükseklikten akış sağlamaktadır. Buradan dökülen suların üzerinde gökkuşağı oluşmaktadır. Bu görüntü ile kendisine hayran bırakmaktadır. Sularını döktüğü bu alanda dev kazanlar oluşmuştur. Şelale dünyaca ünlüdür. Dünyaca büyük şelaleler arasında üçüncü sırayı almıştır. Burada ziyaretçileri için piknik alanları mevcuttur. Şelale altına inilirken merdivenlerin üzerindeki demir kolluklarla güvenlik sağlanmıştır.
Tortum Şelalesinin altına giriş bulunmaktadır. Burada yer alan merdivenleri takip ederek alt kısma veya yukarı kısmına gidilebilmektedir. Suyun debisi ve yüksekliği fazladır. Özellikle bahar aylarında ziyaretçilerini ıslatmaktadır. Bu yüzden ziyaret esnasında yağmurluklardan faydalanılmaktadır.
Görüntüsü kalplere huzur verir, sakin dinlenme alanları ile doğa ile iç içe vakitler geçirilmektedir. Temiz havası, yeşil alanları ile spor, piknik gibi birçok aktivite yapılmaktadır. Tortum Şelalesi yaz kış mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir.
Tortum Şelalesi güzel ve büyüleyicidir. Ayrıca sıcak bir günde serinlemek veya sisin gölgesinde dinlenmek için harika yerlerdir. Şelaleler dik bir yokuşta yerçekimi kuvveti ile oluşur. Su, kaya veya başka bir sert yüzey gibi aşağı doğru hareketini durduran bir engele çarpana kadar bu yokuşun yüzünden aşağı akarlar.
Şelalelerde su daha sonra bu engelin üzerinden yanlara doğru akmaya başlar ve düşen bir su tabakası oluşturur. Levha, aşağıdaki başka bir kayaya çarptığında veya ilkine belirli bir açıyla çarptığında daha küçük damlacıklara ayrılır. Böylece şelalelerin oluşum süreci de tamamlanmış olur. Tortum Şelalesi her zaman dikkat çekici bir etkiye sahip olmakla birlikte adından sıklıkla söz ettirmektedir.
Tortum Şelalesinin Efsanesi
Tortum şelalesinin efsanesine göre Tortum gölünün olduğu yerde bir köy varmış. Burada işine sadık ve namuslu bir çoban yaşarmış. Dağda hayvanlarını güdermiş. Rivayete göre bu çoban uykusunda çığlık çığlığa kalarak buradan çıkın çıkın şeklinde uyarılarda bulunurmuş. Fakat çobanı kimse ciddiye almamış.
Çoban başa gelecek felaketten bahsediyormuş fakat köylülere laf anlatamamış. En sonunda köyü terk etmiş, gitmiş. Çobanın köyü terk etmesinden sonra büyük bir deprem yaşanmış. Dağ köyün üzerine yıkılmış. Köyün önü kapanmış ve burada bir göl meydana gelmiş. Günümüzde oluşan bu göle Tortum Gölü ismi verilmiş. Dağdan göle doğru akışı olan suya da Tortum şelalesi adı verilmiş.
Tortum Şelalesine Nasıl Gidilir?
Doğal güzellikleriyle Tortum Şelalesi yılın her mevsimi ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Tortum şelalesine nasıl gidilir merak konuları arasındadır. Buraya ulaşmak için Balıklı Köyü ve Tortum Gölüne gitmek için kullanılan yol tercih edilebilir. Uzundere köyü ilçesinde merkeze 95 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Kendi aracıyla gitmeyi tercih edenler Tortum Gölü yolu üzerinden ulaşımı sağlayabilirler. Ayrıca şelaleye gitmek için dolmuşlarda yer almaktadır. Erzurum Doğu semt garajından kalkan dolmuşlarla şelaleye gidilmektedir.
Tortum Şelalesi Ziyaret Saatleri
Tortum şelalesine kendi halkından ve diğer kentlerden birçok ziyaretçi gelmektedir. Doğal güzelliği ile gözleri üzerine çekmiştir. Şelale haftanın her günü ziyarete açıktır. Ancak belirli saatlerde giriş sağlanmaktadır. Şelaleyi ziyaret etmek isteyenler için Tortum şelalesi ziyaret saatleri 09.00 ile 18.00 saatleri arasında burada bulunmalıdır. Çünkü şelale saat 18.00 ‘da ziyarete kapatılmaktadır.
Tortum Şelalesi Giriş Ücreti Ne Kadar?
Eşsiz güzelliği ile dünyaca ün kazanmış şelale büyük ilgi görmektedir. Yaz kış piknik alanları bulunmaktadır. Dağ sporları, temiz havası, yeşil manzarası ile keyifli zaman geçirilmektedir. Haftanın her günü ziyarete açıktır. Ancak belirli saatlerde bu hizmetten yararlanılmaktadır. Tortum şelalesine giriş ücreti 10 TL olarak belirlenmiştir. Ücretler araç başına değil kişi başına 10 TL olarak alınmaktadır.
Şelale dünyada bulunan büyük şelaleler arasında üçüncü sırada yer almaktadır. Birinci sırada yer alan Afrika’daki Vietorio şelalesidir. İkinci büyük şelale Amerika da yer alan Niagara şelalesidir. Tortum Şelalesi de ülkemizde tanınan ilk şelaleler arasında yer almaktadır. Tortum Şelalesi’ni ziyaret ettiğiniz zaman tam olarak unutulmaz bir deneyim yaşayabilirsiniz.