Tarsus Şelalesi
Tarsus Şelalesi son zamanlarda adından sıklıkla söz ettiren doğal bir güzellik alanıdır. Coğrafi güzellikler arasında yer alan bir diğer örnek Tarsus Şelalesidir. Ceyhan ve Seyhan ırmağının olduğu yüksek Toroslardan aşağıya doğru akmaktadır. Akdeniz’e geldiğinde suyunun durgunlaştığı görülmektedir. Tarihi eskiye dayanan şelalenin Diğer adı kaynaklarda Kyndos olarak geçmektedir.
Yüzyıllardın üzerinde taşıdığı alüvyonlar ile Çukurova bölgesinde yer almaktadır. Bu doğal kaynak çevreye huzur dağıtmaktadır. Şelalenin yer aldığı alan Roma dönemi başlangıcına kadar mezarlık olarak kullanılmıştır. Hatta suları azaldığında bu mezarlıkların göründüğü söylenmektedir.
Şelale onlarca metre yükseklikten dökülmez. Ancak bu durumda olmasına rağmen debisi yüksek ve akışı hızlıdır. Bulunduğu alan nedeniyle döküldüğü yerde gürültüsü duyulmaktadır. Ayrıca beyaz köpüklerini de görebilirsiniz. Tarsus Şelalesi tam da bu noktada harika bir görselliği ortaya koyabilme kabiliyetine sahiptir.
Bu şelale turizm açısından önemli bir yere sahiptir. Çevresinde konaklamak için oteller yer almaktadır. Restoran ve kafeleri de alanda bulunmaktadır. Doğal ortamda yer aldığı için çevresinde piknik alanları bulunur. Ayrıca temiz havası sayesinde huzur dolu yürüyüşler yapabilirsiniz.
Şelaleler güzel ve doğal bir oluşumdur. Sarp bir yerden akan sularla oluşurlar. Şelaleler, dağlar ve tropikal yağmur ormanları gibi birçok yerde bulunabilir. Şelaleler çok uzun olabilir, bazıları yüzlerce metre yüksekliğindedir! Çoğu insan şelaleleri ziyaret etmeyi sever. Çünkü çok güzel ve etkileyicidirler. Tarsus Şelalesi tam da bu noktada etkileyici bir ortamı vaat etmektedir.
Tarsus Şelalesi Tarihi
Tarsus şelalesi tarihinde milli park veya tarihi eserler arasında yer almamaktadır. Tarihi oldukça eskidir. Birçok kaynakta ismi Kyndos adıyla yer almaktadır. Şelalenin yapımını Bizans İmparatoru olan Justinyen tarafından yapıldığı bilinmektedir. Amacı kenti su taşkınlarına karşı korumak olmuştur.
Şelalenin önemli olma sebebi Roma dönemine kadar alanında bulundurduğu mezarlıklardır. Bu mezarlık görüntülerine özellikle suları çekildiğinde ulaşılmaktadır. Şelale alanında bulunan kayalıkların jeolojik özelikleri sayesinde kolay şekil verilerek mezarlık yapılmıştır.
Sonrasında Bizans döneminde suyun yatağı değişince su debisi yükselmiş ve birden fazla kaya mezarlığı yok etmeye başlamıştır. Ancak günümüzde bu mezarlık kalıntılarına rastlanılmaktadır. Tarsus Şelalesi söz konusu olduğu zaman karşımız büyüleyici bir atmosfer çıktığından her zaman adından sıklıkla söz ettirmeyi başarmaktadır.
Tarsus Şelalesi Nerededir?
Tarsus şelalesi nerededir? Şelale ülkemizde Akdeniz bölgesinde yer almaktadır. Mersin sınırları içinde olan doğal kaynak her mevsim ziyaretçi akına uğramaktadır. Tarsus Şelalesi Mersin Tarsus Çağlayan Mahallesinde bulunur. Merkeze yaklaşık olarak 2 km uzaklıktadır. Ulaşımı oldukça kolaydır.
Tarsus Şelalesi; karşısına çıkan herkesi büyüleme yeteneğine sahip doğa harikadır. Burası güzel, huzurlu ve herkes tarafından beğeniliyor. Şelaleler dünyanın her yerinde bulunabilir ve çeşitli şekil ve boyutlarda olabilir. Tarsus Şelalesinin de her zaman dikkat çekici bir etkiye sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.
Tarsus Şelalesinin Özellikleri
Şelale ilçe merkezine 1 km uzaklıkta bulunur. Tarihte Abbasiler döneminde keşfedildiği bilinmektedir. Toroslardan gelen suyun soğuk olması nedeniyle ismine soğuk su demişlerdir. Arapçadaki tabiri ise El Berridan olarak kaynaklarda yer almıştır.
Bizans döneminde de şelale sularından şehri korumak amaçlanmıştır. Kayalarını oyarak buraya mezarlar yapmışlardır. Özellikle sonbahar döneminde sularının azalığı görülen şelalede mezar kalıntıları görülmektedir.
Soğuk suyu, gürültülü sesi, piknik alanları, restoranlar ve çevreye bulunan otelleri ile doğa ile iç içe keyif dolu vakit geçirmesini sağlamaktadır. Eskinden beri mesire alanı olarak bilinmektedir. Yöre haklı tarafından sürekli ziyaret edilmektedir. Ayrıca diğer illerden de her mevsim ziyaretçi almaktadır.
Yaz mevsiminde havanın sıcaklığına rağmen şelaleye ziyaretler yoğun olarak devam etmektedir. Buz gibi suyuyla serinleyenlerin sayısı bir hayli fazla… Fotoğraf çekimi için özellikle akşamüstü şelalenin manzarası muazzam bir görüntü almaktadır.
Şelale çevresinde kahvaltı ve yemek için restoranlar yer almakta, piknik alanları ile de mangal keyfi sürülmektedir. Sıkma ve börek gibi birçok yöreye özgü yemek çeşidi bulunmaktadır. Şelale çevresine yakın uzaklıkta birçok gezilecek yer bulunmaktadır. Tarsus Camisi, Nusret mayın gemisi, Taş kuyu mağarası, EshabıKeyf, hayvanat bahçesi gibi gezilecek alanlar özellikle turistler tarafından yoğun ilgi görmektedir.
Tarsus Şelalesinin Efsanesi
Rivayetlere göre Tarsus Şelalesinin efsanesinde olumsuz olaylar yer almaktadır. Şifalı olduğu çok fazla kişi tarafından düşünülse de zararlı olduğu da anlatılmaktadır. Efsanede anlatılanlara göre İskender komutanın buradaki nehirde yıkandığı söylenmektedir. Daha sonrasında ise zatürre hastalığına yakalandığı ve iyileşmesinin mümkün olmadığı görülmüştür.
Bir diğer rivayete göre de İskender komutanında olduğu gibi yedinci Abbasi halifesi olan Menun burada yıkanmıştır. Şelale suyundan şifa alacağını düşünürken kötüleşerek zatürre hastalığına yakalanmıştır. Sonrasında ise kısa sürede hayatını kaybettiği rivayet edilmiştir. Tarsus Şelalesi söz konusu olduğu zaman karşımıza farklı rivayetlerin de çıktığını rahatlıkla ifade edebiliriz.
Şelaleler, su bir çıkıntının veya sırtın üzerinden aktığında oluşur. Su, sonunda kenardan düşen tek bir büyük akış haline gelene kadar daha büyük olanlarla birleşen küçük akışlar oluşturabilir. Bu erozyon süreci şelalelerin oluşumuna neden olur. Tarsus Şelalesi de farklı rivayetlere bağlı olarak oluşmuş gibi görünse de burası da tıpkı dünyanın diğer yerlerindeki şelaleler gibi oluşum sürecinden geçer.
Tarsus Şelalesine Nasıl Gidilir?
Tarsus şelalesine nasıl gidilir? Çağlayan Mahallesinde yer alan Tarsus şelalesi merkeze 2 km uzaklıktadır. Ulaşım şehir içinden kalkan minibüslerle sağlanmaktadır. Mersin Adana şehirlerinden gelmek isteyenlerin öncelik olarak Tarsus’a gelmeleri gerekecektir. Burada yer alan minibüsler şelale alanına ulaşımı sağlamaktadır.
Şahıs aracınız ile gelmek istiyorsanız. Mersin veya Adana Tarsus yolunu takip ederek buraya gelebilirsiniz. Tarsus şehir merkezine geldikten sonra tabelaları takip ederek ulaşımı kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Tarsus Şelalesi ulaşım açısından avantajlı fırsatları sunmakla birlikte son zamanlarda adından sıklıkla söz ettirmeyi başarmış bir gezi rotası olarak karşımıza çıkar.
Tarsus Şelalesi Ziyaret Saatleri
Tabiat harikası olan şelale mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Tarsus şelalesi ziyaret saatleri için en büyük avantajı belirli bir saatinin olmamasıdır. İstediğiniz gün ve saatte şelaleyi ziyaret edebilirsiniz. Ancak burada yer alan işletmeler akşam sekize kadar açıktır. Yaz aylarında bu saatlerde esneme olabilir. Piknik, doğa yürüyüşü, temiz havası, spor aktiviteleri şelalede yapılan etkinliklerdir. Şehrin gürültüsünden uzak doğanın güzellikleri ile dolu tatil keyfi yaşayabilirsiniz.
Tarsus Şelalesi Giriş Ücreti Ne Kadar?
Tarsus Şelalesini ziyaret edenleri memnun bırakan özelliklerinden biri de girişlerde Tarsus şelalesi giriş ücretinin alınmamasıdır. İstenilen saatte herhangi bir ücret ödemeden giriş sağlanmaktadır. Ayrıca şelale çevresinde yer alan tarihi roma mezarlıklarını da ücretsiz olarak gezebilirsiniz.
Şelalede yer alan işletmeler ücretlidir. Kahvaltı, yemek ve çay servisleri bulunmaktadır. Eğer bu işletmelerden faydalanmak istemiyorsanız kendi yiyecek ve içeceğinizi yanınızda getirebilirsiniz. Çevresinde bulunan piknik alanlarında getirdiğiniz yiyecek ve içecekler ile piknik yapabilirsiniz.
Şehir dışından gelenler ya da konaklamayı düşününler için yakın çevresinde oteller yer almaktadır. Şelale yakınında kamp alanları bulunmaktadır. Ancak alanda wc ve alış veriş yapacağınız yer bulunmamaktadır.
Kamp alanına gelmeden önce yiyecek temin edilmelidir. Burada yer alan otellerde diğer ihtiyaçlarını karşılayabilirsiniz. Tarsus Şelalesi her zaman doğal güzelliğiyle ve tertemiz havasıyla ziyaretçi akınına uğradığından burası önemli bir gezi rotasıdır.