Muradiye Şelalesi
Muradiye Şelalesi her zaman dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış olan bir gezi alanıdır. Doğa aşığı herkesi kendine hayran bırakacak cinsten güzelliğe sahip olan o Muradiye Şelalesi… Bilindiği üzere Düden Şelalesi ve Manavgat Şelalesinden sonra gelen en bilindik yer; Muradiye Şelalesi olmuştur. Her mevsimde farklı bir güzelliğe sahip olan bu şelale ailecek yapacağınız pikniğin, güzel anıların, rahatlatıcı bir yürüyüşün, eşsiz fotoğraf karelerinin ya da huzurun adresi olabilir.
Doğu Anadolu Bölgesinde konumlanan Muradiye Şelalesi, yerli halkının yanında çevre illerden ya da uzak şehirlerden gelen misafirlerine unutulmaz anılar yaşamalarına vesile olmaktadır. Aynı zamanda birçok yabancı turist için de görülmeye değer bir şelaledir. Dolayısıyla buraya oldukça fazla turist ziyareti gerçekleşmektedir. Muradiye Şelalesi etkileyici görselliğiyle de her zaman adından sıklıkla söz ettirmeyi başarmış bir gezi rotasıdır.
Şelalede sular farklı farklı noktalardan dökülmektedir. Fakat en yüksek dökülme noktası yaklaşık 18 metredir. Şelalenin yüksekliği ise 50 metreye ulaşmaktadır. Fazla yüksek olmamasına rağmen birden fazla noktadan dökülen sular eşsiz bir görüntü oluşturmaktadır. Görüntüsünün haricinde çıkarmış olduğu dökülen, düşen suların sesiyle de adeta huzur bulacaksınız. Ayrıca suların düştüğü yerler dışında çevresinde küçük küçük göletler de bulunmaktadır.
Su, Tendürek dağları, Bendimahi Çayı’dan doğup Çaldıran Ovasını geçtikten sonra Muradiye ilçesinin kuzeybatı yönünde şelalecikler oluşturmaktadır. Ardından Muradiye Şelalesi’nin konumlandığı noktaya gelmektedir. Devamında ise Muradiye Ovası’nın istikametini takip ettiği ve Van Gölü olarak adlandırılan göle döküldüğü bilinmektedir. Muradiye Şelalesi ülkemizde en tanınan şelaleler arasında yer almakla birlikte pek çok açıdan ziyaretçisinin beğenisi çeken bir bölgedir.
Şelaleler, suyun bir akarsu veya nehir boyunca dikey bir damla veya bir dizi dik damla üzerinden aktığı zaman meydana gelen doğal olaylardır. Şelaleler ayrıca, eriyik suyun bir tabular buzdağının veya buz rafının kenarına düştüğü yerlerde de meydana gelir. Şelaleler genellikle bir nehrin üst kısmında, dirençli ana kayaların üzerinden akarken, dağların ve kanyonların rüzgar altı tarafında veya jeolojik faylar boyunca oluşur. Muradiye Şelalesi de bu sürecin tamamlanması neticesinde meydana gelmiştir.
Muradiye Şelalesi Tarihi
Muradiye şelalesi tarihinde bilindiği üzere Van’ın ilçelerinden birisi olan Muradiye’nin yaklaşık 5000 yıllık bir geçmişinin olduğu tahmin edilmektedir. Yani Van’ın en eski ilçelerinden birisidir denebilir. Burada bulunan ve yurt içi yurt dışından gelen birçok turistin dikkatini çeken Muradiye Şelalesi doğal bir unsurdur ve bu şelale ismini Bağdat seferine çıkan Osmanlı Padişahlarından IV. Murat’tan almıştır.
Muradiye Şelalesi Nerededir?
Muradiye şelalesi nerededir? Muradiye Şelalesi Van Şehrinin Muradiye ilçesinde konumlanmaktadır. Muradiye Şelalesinin ulaşım konusunda alternatif güzergahlara sahip olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Burasının belirli merkezlere uzaklığı aşağıdaki gibidir;
- Şelalenin Van merkezine uzaklığı 80 km’dir.
- Şelalenin Muradiye ilçesine uzaklığı yaklaşık olarak 10 km’dir.
- Şelale, Bendimahi üzerinde konumlanmaktadır.
Muradiye Şelalesi Özellikleri
Muradiye Şelalesindeki sular Bendimahi Çayı Çaldıran Ovasındaki suların karışımıdır. Su, Muradiye Şelalesine ulaşmak için Bendimahi Çayı’nın derin, dar Gönderme Boğazı’nın içinden gelerek Muradiye Ova’sına ulaşmaktadır. Gönderme Boğazı genç volkanik kayaçların üzerinde oluşmuştur. Muradiye Şelalesi 77 metre genişliğindedir. Su en yüksek 18 metreden düşmektedir. Genç oluşumlu, bazalt kütlesinin üzerinden düşmesi Muradiye Şelalesi’nin oluşma sebebidir.
Sıcaklığın eksi dereceleri gördüğü kış aylarında şelale donmaktadır. Bu haliyle Pamukkale travertenlerine benzeyen bir görüntü ortaya çıkar. Şelale Tendürek Dağı’ndan kaynağını almaktadır. Şelalenin yüksekliği 50 metredir. Muradiye Şelalesi söz konusu olduğu zaman karşımıza mükemmel bir gezi rotası çıkmakla birlikte burası yılın hemen her mevsiminde ilgi odağı olmayı başarmaktadır.
Kış aylarında sıcaklığın eksi derecelere yani – 20 dereceye düştüğü olmuştur. Burası sıcaklık değerlerinin düşmesiyle rüya denecek kadar güzel bir görüntü oluşmaktadır. Donan suyun manzarası fotoğraf tutkunları için kaçırılmayacak bir fırsata dönüşmektedir. Bunun yanı sıra en coşkulu aktığı dönem ise ilkbahar aylarıdır.
Ailenizle, sevdiklerinizle ya da arkadaşlarınızla güzel anılar biriktirebileceğiniz piknikler, yürüyüşler ya da kamp maceraları için seçilebilecek en uygun zaman olabilir. Şelalenin altına girip görmek isteyenler ise yaz aylarını tercih etmelidir. Aksi takdirde diğer aylarda şelalenin altına girmek pek mümkün değil.
Her mevsim ayrı bir manzaraya bürünen şelalenin önünde bulunan asma köprü görüntüsüyle adeta manzarayı tamamlamaktadır. Burada o eşsiz manzarayı ölümsüzleştirmek adına fotoğraf çekebilirsiniz. Köprüden ilerleyince hemen sağınızda sağınıza baktığınızda ise insana huzur veren görüntüye sahip olan Muradiye Şelale’sini göreceksiniz.
Mavi ve yeşilin en güzel tonlarının buluştuğu bu şelalede kamp yapmak da mümkündür. Güne bol oksijenli başlamak isteyenler için doğru adres diyebiliriz. Kamp âşıklarının en çok tercih ettiği bu şelalede güvenli bir alanda eğlenebilir, ateşinizi yakabilir, şarkılar söyleyebilirsiniz. Kamp için en ideal alanlardan birisidir. Adeta Detox etkisi yaratan şelalede semaver ve mangal yakmak için izin verilmiştir.
Şelale çevresinde piknik alanları dışında bazı restoran, lokanta, büfe gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz tesisler de bulunmaktadır. Bu tesislerde manzara eşliğinde Van’a ait yöresel lezzetleri Ispanaklı borani, Van peyniri, keledoş… tadarken anın tadını çıkartmayı unutmayın!
Muradiye Şelalesine Nasıl Gidilir?
Muradiye şelalesine nasıl gidilir? Muradiye Şelalesine özel aracınızla gidebileceğiniz gibi toplu taşıma araçlarıyla da gitmeniz mümkün. Peki, nasıl? – Özel, şahsi aracıyla gidecek olanlar için;
Van – Erciş istikametinde yol alırken yaklaşık olarak 60. Km’de sağa dönerek Muradiye Şelalesi tabelası tarafına dönerek ilerlediğinizde 20 km sonra Karahan Köyü yönünde yer alan hedeflemiş olduğunuz Muradiye Şelalesi’ne ulaşmış olacaksınız. Zorlanma durumunuzda internet üzerinde bulunan haritalardan yararlanabilmeniz mümkün.
Bir saat 70 dakika kadar kısa bir sürede aracınızla Van merkezden ulaşım sağlayabilirsiniz.
– Otobüsle gidecek olanlar için;
Muradiye ilçesi terminalinde sefer düzenlenmektedir. O seferlerle gitmek istediğiniz takdirde yaklaşık olarak 60 dakikada ulaşmış olacaksınız. Van’da konumlanan otogardan da ulaşım sağlanabilmektedir. Halk otobüsleri de bulunmaktadır. Ayrıca taksiyle ya da araç kiralayarak da gidebilmeniz mümkündür.
Muradiye Şelalesi Ziyaret Saatleri
Muradiye şelalesini gezmek isteyenler maalesef günün her saatinde ziyaret edememektedir. Muradiye şelalesi ziyaret saatleri;
- Sabah saat 09.00’da açılmaktadır.
- Akşam saat 18.00’da kapanmaktadır.
Harici girilmesine izin verilmemektedir.
Muradiye Şelalesi Giriş Ücreti Ne Kadar?
Muradiye şelalesine girebilmek için gereken bir Muradiye şelalesi giriş ücreti yoktur. Fakat araç girişleri için bu durum geçerli değildir. Araçla giriş ücreti 25 TL olarak belirlenmiştir. Burada Muradiye Şelalesi giriş ücretlerinin her yaz dönemi öncesinde güncellendiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bundan dolayı şayet burasını ziyaret edecekseniz öncesinde ücretlendirme konusunda buradaki ilgililerden bilgi almanızı öneriyoruz. Ancak bu sayede giriş ücretlerine dair net bir şekilde bilgi sahibi olmanız mümkün olacaktır.
Sonuç olarak şelalelerin çoğu, akarsuların oluşum için gerekli erozyon direncini sağlayan sert kayaların üzerinden geçtiği havzalardaki sarp alanlarda meydana gelir. Aşındırma işlemi yüzeyde çatlakların oluşmasına neden olur. Sonra su bu çatlaklara sızar ve sonunda düşene kadar onları daha da aşındırır. Böylece şelale oluşum süreci tamamlanmış olur. Muradiye Şelalesi de doğal dönüşüm sürecinde oluşmuş harika bir görselliğe sahip olan bir şelale olarak dikkatleri üzerine çekmektedir.