Manavgat Şelalesi

Manavgat Şelalesi geçmişten günümüze kadar uzanan süreç içerisinde her zaman ilgi gören bir gezi rotası olarak karşımıza çıkmaktadır. Burası hem yerli hem yabancı turistlerin ilgi odağı olan bir bölge olarak karşımıza çıkıyor. Manavgat belediyesi tarafından doğal hali bozulmadan revize edilen, Batı Torosların Doğu yamaçları tarafından başlayan Sorgun’daki boğazdan Akdeniz’e akan, yer altında bulunan sulardan beslenen Manavgat Nehri 93 km’dir. Yaklaşık 3 – 4 metre yüksekten falez üzerinden suların dökülmesiyle Manavgat şelalesi oluşmaktadır.

Kısa bir yükseklikten dökülmesine kaşın yüksek bir debiyle beraber geniş bir alana akmaktadır. İçerisinde bulunan bol miktardaki mineraller sayesinde birçok canlıya (alabalık, kefal, sazan, levrek…) ev sahipliği yapan bu şelale birden fazla eğlenceye (kano ve rafting) de olanak sağlamaktadır. Burada eşsiz güzelliğiyle etrafında bulunan piknik alanları sayesinde doğayla iç içe yeşillikler içerisinde piknik yapmak mümkündür.

Akdeniz Bölgesinde yer alan ülkemiz için en önemli turistlik yerlerinden birisi olan Antalya’da konumlanan Manavgat Şelalesi şehrin kalabalığından uzaklaşmak isteyenler için sessiz, sakin, yeşilliklerle bocanmış, doğa harikası bir kaçamak alanıdır. Dinlenmek için doğru bir tercih olan Manavgat şelalesinde kuş sesleri su seslerine karışmasıyla huzurun adresi olarak adlandırmak mümkündür.

Akarsular kıyı şeridine yakın düz arazi alanlarında daha yavaş aktıkları daha düşük rakımlara rotaları boyunca yukarı nehir bölgelerinden kayalardan ve diğer döküntülerden tortuları taşıyarak nehirlerin sağlıklı kalmasına yardımcı olurlar. Bu, tortuların daha önce nehirlerin dışına yerleşmesine izin vererek taşkınları önlemeye yardımcı olur. Manavgat Şelalesi kıyıya dökülünceye kadar geniş bir coğrafyayı etkiler. Bu da Manavgat Şelalesi’nin her zaman dikkat çekici bir etkiye sahip olmasını mümkün kılar.

Manavgat Şelalesi Nerededir?

Dünyaca ünlü olan, dünyanın dört bucağından görmek isteyen turistlere ev sahipliği yapan Manavgat şelalesi Antalya şehrimizin Manavgat ilçesinde konumlanmaktadır. Manavgat Çayının üzerindedir. Manavgat şelalesi nerededir:

  • Side’ye 8 km uzaklıkta konumlanmaktadır
  • Alanya’ya 62 km uzaklıkta konumlanmaktadır
  • Antalya’ya 76 km uzaklıkta konumlanmaktadır
  • İstanbul’a 800 km uzaklıkta konumlanmaktadır
  • İlçe merkezine ise 4 km uzaklıkta konumlanmaktadır
  • Antalya Havalimanına 104 km uzaklıkta konumlanmaktadır

Manavgat Şelalesi konumu itibariyle kolay bir şekilde ulaşımın mümkün olduğu bir lokasyon olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumun doğal sonucu olarak bu şelalenin her zaman popüler bir destinasyon olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.

Manavgat Şelalesinin Özellikleri

Ülkemizin en bilindik şelalelerinin önde gelenlerinden birisi olan Manavgat Şelalesi kış aylarında düşen sıcaklıkla beraber sahip olduğu debiyle birlikte şelale özelliğini kaybederek ırmağa dönüşmektedir. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sıcaklık yükselerek eski haline dönmektedir.

Görünümüyle hayran bırakan bu şelale yüksek bir falezden düşmemesine rağmen büyük bir alana yayılması merak uyandıran bir özelliğidir. Üzerinde bulunduğu Manavgat çayı, Antik Dönem’de Melas olarak adlandırılmıştır. Çay kaynağını yaklaşık 2.130 metre yüksekliğe sahip olan Şeytan Dağı’nın yamaçlarından aldığı bilinmektedir.

Manavgat Şelalesindeki su kanyonlardan geçerek mağaranın içerisinden çıkmaktadır. Ardından Dumanlı olarak adlandırılan kaynak ile birleşerek esas gücüne ulaşıldığı bilinmektedir. Burası yüzyıllar boyunca süregelen bir doğa harikasıdır. Eski adıyla Melas olarak Manavgat, Side Antik Kentinin de su kaynağı olmuştur. Ülkemizde taşımacılık yapan akarsulardan birisidir.

Manavgat Şelalesi; yaz aylarında sıcaklığı en fazla 15 derece olmaktadır. Yayla havasına sahiptir. Ülkemizin en düzenli akan nehirlerinden birisidir. Manavgat Nehrinin Akdeniz’e döküldüğü ağzının en önemli özelliği tuzlu suyun ve tatlı suyun arasında yer alan büyüklüğü yaklaşık 10 – 15 metre olan doğal bir kumsal bulunmaktadır.

Şelaleler güzel ve hayranlık uyandırıcı bir yer olmuştur. Şelaleler, kaya veya toprağın erozyonu sonucu oluşur. Yağmur kara yüzeyine düştükçe, kara yüzeyinin üzerine doğru akar. Herhangi bir eğim varsa, en alçak noktaya doğru akar ve bir dere veya nehre doğru yolunu bulabilir. Sonunda bu su, bir uçurum kenarı veya sırt üzerinden aktığı ve daha alçak bir alana düştüğü bir noktaya ulaşacaktır. Bu bir şelale olarak bilinir. Manavgat Şelalesi de kendine özgü özelliğiyle dikkatleri üzerine çekmektedir.

Ülkemizde şelalelerin yüksekliği, son birkaç gün veya hafta içinde ne kadar yağış olduğuna ve o noktada eğimin ne kadar dik olduğuna bağlı olarak değişebilir. Bazıları sadece birkaç inç yüksekliğinde olabilirken, diğerleri yüzlerce fit yüksekliğinde olabilir! En yaygın şelale türü, akan suyun doğrudan bir uçurum yüzü veya sırt çizgisi gibi yüksek bir yüzeyden düştüğü ve serbest düşen bir damla oluşturduğu zaman meydana gelen dalma şelalesi olarak adlandırılır.

Manavgat Şelalesine Nasıl Gidilir?

Manavgat şelalesine nasıl gidilir? Kendi şahsi arabanızla (Manavgat ilçesinden 10 – 15 dakikada) gidebileceğiniz gibi Manavgat ilçesinden her 15 dakikada bir kalkan minibüslerle beraber kolay ve rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz. Bildiğiniz üzere Manavgat ile şelale arası yaklaşık 3 km’dir. Dolmuşla ulaşım trafik durumuna bağlı değişebileceği gibi 10dakika civarındadır.

Bazı otobüs firmaları turizm sezonunda direkt olarak sefer de düzenleyebilmektedir. Buradan şelaleye geçebilir ya da Antalya şehirlerarası otobüs terminalini kullanarak Manavgat ilçesine hareket eden otobüsleri kullanabilirsiniz.

Şelaleye Side ilçesinden gidecek olanlar için;

Side’nin merkeze uzaklığı yaklaşık olarak on kilometredir. Bu mesafeyi kendi arabanızla 20 – 25 dakikada gidebilirsiniz.

Şelaleye Antalya şehir merkezinden gidecek olanlar için;

Antalya’nın şelaleye uzaklığı yaklaşık 80 km’ye yakındır. Bu yolculuk da kendi arabanızla yaklaşık 90 dakika kadar sürecektir. Park alanı içerisinde minibüs durakları, otobüs durakları ve taksi durakları da bulunmaktadır.

Bir diğer ulaşım yöntemi ise Manavgat Şelalesine yaklaşık 2 km uzaklıkta konumlanan Küçük Şelale olarak adlandırılan bir başka şelale daha bulunmaktadır. Bu şelalenin su akış yüksekliği fazla değildir. Buna rağmen tekneler geçebilmektedir. Geçen teknelerden bazıları da tur tekneleridir. Bu tekneler misafirlerini Manavgat şelalesine ulaşımını sağlamaktadır.

Manavgat Şelalesi Ziyaret Saatleri

Dünyaca ünlü olan, doğa harikası olan bu şelaleye her zaman ziyaret etmek mümkün değil. Günün belli saatlerinde ziyaretçi kabul etmektedir. Manavgat şelalesi ziyaret saatleri şu şekildedir:

  • Yaz döneminde yani Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında sabah saat 09.00’da açılıp akşam saat 21.00’da kapanmaktadır.
  • Kış döneminde yani Kasım, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında sabah 09.00’da açılıp akşam saat 18.00’da kapanmaktadır. Bu saatler haricinde giriş yapılması yasaktır.

Manavgat Şelalesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Manavgat Şelalesi özel olmayıp Manavgat Belediyesi’ne bağlı olarak hizmet verse de giderlerinin bir kısmını karşılayabilmek için ücretli bir şekilde ziyaretçi kabul etmektedir. Manavgat şelalesi giriş ücreti 6 TL’dir. Öğrenci indirimi de bulunmamaktadır. Hafta içi ve hafta sonu da ücret değişikliği de bulunmamaktadır. Şehit yakınlarına ve gazilere ise ücretsizdir.

Sonuç olarak Manavgat Şelalesi harika bir gezi rotası olarak popüler bir destinasyondur. Burası geçmişten günümüze kadar uzanan süreç içerisinde hem yerli hem de yabancı turistler açısından kritik bir etkiye sahiptir. Özellikle doğal güzellik alanlarıyla dikkatleri üzerine çeken bu şelale aynı zamanda çok sayıda farklı aktivitenin yapıldığı harika bir gezi alanı olarak karşımıza çıkar.