Kurşunlu Şelalesi

Kurşunlu Şelalesi Antalya – Isparta yolu üzerinde 24. Km’ye yakın bir yerden sola saparak 7 km devam ettikten sonra ulaşabileceğiniz yeşil ve mavinin ev sahipliği yaptığı bir doğa harikasıdır. Doğal olmasıyla dikkat çeken bu şelale 18 metre yüksekten dökülmektedir. İçerisinde barındırdığı küçük şelalecikleri 7 tane doğal oluşumlu göletle birbirine bağlamaktadır.

Göllerin derinliği yaklaşık olarak 6 – 7 metreye ulaşmaktadır ve toplamda 1600 metre karelik bir alanı kaplamaktadır. Kurşunlu şelalesi 2 kilometre kadar küçük bir kanyonun içerisinde yer almaktadır. Görüntüsüyle insana huzur veren Kurşunlu Şelalesi ve yakınında bulunan piknik alanı yaklaşık olarak 35 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.

Piknik alanında; çocuk oyun alanları, restoranlar, otopark, gezebileceğiniz patikalar, içme suları ve tuvalet alanları yer almaktadır.  Ayrıca güzel anılar biriktirebileceğiniz doğa harikalarından birisi olan bu şelalede manzarayı daha net görebilmeniz, güzel fotoğraflar çekebilmeniz için tasarlanmış manzara terasları ve ahşap köprüler de bulunmaktadır.

Kurşunlu Şelalesi, akan suyun çekildiği ve suyun düşmesine neden olan bir olay sonucunda ortaya çıkmıştır. Şelaleler, nehir veya göllerde su nehir veya gölün kenarına ulaşıp kenarı aştığında oluşur. Şelaleler, yağmur suyunun mağara veya yarık gibi bir su kütlesine düşmesiyle de oluşabilir. Kurşunlu Şelalesi de hemen her mevsim ilgi çekmeyi başaran harika bir gezi rotası olarak karşımıza çıkar.

Şelaleler yüksekten düşen sulardan oluşur. Dağlar gibi çok yağmur ve kar olan yerlerde yaygındırlar. Bazı şelalelerin adı yoktur. Bazılarına ise bölgede yaşayan insanlar tarafından ad verilmiştir. Kurşunlu Şelalesi bölgede yaşayanlar tarafından isim verilmiş olan bir şelale olarak karşımıza çıkmaktadır. Üstelik burası doğal güzellik bakımından iddialı bir konumda bulunduğundan her zaman ilgi odağı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kurşunlu Şelalesi Tarihi

Kurşunlu Şelalesi tarihinde Antalya’nın kuzeydoğu girişinde yer alan Aksu’da bulunan, 1986 keşfedilen, fark edilen bir şelaledir. Keşfedildikten sonra vakit kaybetmeden tabiat parkı haline getirme çalışmaları başlamıştır. Aynı sene içerinde de vatandaşların ziyaretine açılmıştır. 1991 yılında ise bir kısmı tabiat parkı olmuştur. Yeşil ve mavinin en güzel tonlarının buluştuğu bu şelale yılın her ayı kesintisiz akan doğal bir çağlayana sahiptir. Ender bulunan bitkilere, yaban hayvanlarına, ağaçlara kısacası birçok canlıya ev sahipliği yapmaktadır.

Bir şelale, suyun dikey bir damla veya dik bir yokuş üzerinden aktığı bir yerdir. Şelaleler, bir tepenin tabanındaki kayaların, yokuş aşağı akan su tarafından üzerlerinde biriken döküntüleri taşıyabileceklerinden daha yavaş aşındığı yerlerde meydana gelir. Şelale türleri, dalma havuzlarını, teraslı havuzları ve bir kenardan aşağıdaki havuza akan ince su akıntıları olan şerit şelaleleri içerir. Kurşunlu Şelalesi de tarihi süreç boyunca oluşmuş olan ve harika bir gezi rotası olarak karşımıza çıkan bir şelaledir.

Kurşunlu Şelalesi Nerededir?

Kurşunlu şelalesi nerededir? Kurşunlu Şelalesi, Antalya’nın Aksu ilçesinde yer almaktadır.  Burası Aspendos yolu üzerindedir. Antalya şehir merkezine 22 – 23 km uzakta konumlanmaktadır. Ulaşım 25 dakika sürmektedir. Aksu’ya 7 km uzaklıkta konumlanmaktadır. Ulaşım 8 dakika sürmektedir.  Belek’e 32 km uzaklıkta konumlanmaktadır. Ulaşım 35 dakika sürmektedir.

Kurşunlu Şelalesinin Özellikleri

Kurşunlu Şelalesi; sağlıklı bir orman dokusuna sahiptir. Ayrıca burası eko turizmi açısından oldukça önemli bir şelaledir. Burasına Anadolu’nun “turizm başkenti” de denilebilmektedir. Şelalenin içerisinde zengin bir bitki topluluğunu barındırmaktadır. Bir de burada ilgi çekici su ve kaya formları bulunmaktadır. Doğal bir peyzaj alana sahip olan Kurşunlu Şelalesi; kızılçamların hakim olduğu bşir bölgedir. Bunun yanı sıra doğu çınarı, harnup, defne, yabani zeytin, sakız ağacı, incir ağacı ve söğüt ağacı da yer almaktadır.

Kurşunlu Şelalesi’nde yer alan Katran ağacı olarak da bilinen Lübnan Sediri kesinlikle görülmesi gereken yerlerden birisidir. 1000 yılı aşkın yaşıyla 40 – 50 metre kadar uzunluğa sahip bu devasa ağaç görenleri şaşkına uğratmaktadır. Burada orman altı florası bulunmaktadır. Su bitkilerine de ev sahipliği yapmaktadır. Yaban domuzu, tavşan, tilki, sincap, yarasa, ağaçkakan, sazan, su kaplumbağası gibi birden fazla canlıya da yaşam alanı sunmaktadır.

Kurşunlu Şelalesi’nde 200 yıl öncesine ait bölgede yaşayan yerli halkın yaptığı tahıl öğütmek için kullanılan yer değirmen hala sağlam bir şekilde korunmaktadır. Hatta kullanım da sağlanabilmektedir. Tarihi eser niteliği taşıyan değirmeni görmenizi şiddetle tavsiye etmekteyiz. Bilinen su değirmeni dışında Kurşunlu Şelalesi çevresinde 10 tane daha su değirmeni olduğu düşünülmektedir.

Şelaleler, yokuş aşağı akan dere ve nehirlerin oluşturduğu doğal bir olaydır. Genellikle su yüzlerce metre ölçülebilen bir yükseklikten düşer. Şelaleler, buzul erozyonu veya volkanik patlamalar gibi jeolojik süreçlerle oluşturulabilir. Şelaleler genellikle daha alçak bir yüksekliğe doğru akan yüksek enerjili bir nehrin olduğu sarp geçitlerde oluşurlar. Kurşunlu Şelalesi de kendine özgü bir oluşum sürecini tamamlayarak karşımıza çıkmaktadır.

Kurşunlu Şelalesine Nasıl Gidilir?

Kurşunlu Şelalesine Nasıl Gidilir? Kurşunlu Şelalesine birden fazla ulaşım imkânı bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabilmekteyiz; Kendi, şahsi arabasıyla Kurşunlu Şelalesine gidecek olanlar için; Antalya şehrinin merkezinden Aspendos bulvarına ardından Serik caddesini takip ederken Isparta – Antalya istikametine doğru gidilir. Bu istikamette yaklaşık 5 km daha ilerlediğinizde Kurşunlu tabelası karşınıza çıkacaktır. Hafif sağa döndükten sonra Kurşunlu Belediyesi takip edilerek mesire alanına ulaşacaksınız.

Şahsi arabası olmayanlar ya da otobüs – minibüsle gitmek isteyenler için; Bu şelaleye giden otobüs hatları da bulunmaktadır. Antalya merkezden her saat başı Şelaleye giden otobüs – minibüs geçmektedir. Bunlar 524, 524 A, 519 hatlı otobüsler; 230 ve 231 hatlı minibüslerdir. Bu otobüs seferlerini kullanarak şelalenin girişine ulaşabilmektesiniz. Antalya merkezden kurşunlu şelalesi arası tam 23 kilometredir. Taksiyle de ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kurşunlu Şelalesi Ziyaret Saatleri

Kurşunlu Şelalesi yurt içi, yurt dışı dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçisini hafta içi ve hafta sonu yani haftanın her günü kabul etmektedir. Kurşunlu şelalesi ziyaret saatleri:

  • Giriş saati sabah 09.00’dır.
  • Kapanış saati 18.00’dır.

Şelaleyi yaz, kış fark etmeksizin dört mevsim gezmek mümkündür. Fakat yeşilliklerle bocanmış doğal güzellikleri görebilmeniz için ilkbahar yaz aylarında gezmenizi tavsiye etmekteyiz.

Kurşunlu Şelalesi’nde çekeceğiniz fotoğraflarla yaşadığınız bu güzel anın hissettirdiği hoş duyguları hatırlayabileceksiniz. Şelalenin çevresinde yer alan piknik alanlarındaki işletmelerde ilginç bir deneyimi de yakalamanız mümkün! Tabiat parkının sizlere sunduğu hizmetlerden birisi de Deve ve Midilli gezintisi yapabilirsiniz.

Burada konaklamak isteyenler için maalesef kalacak bir tesis bulunmamaktadır. Bunun sebebi doğal yapının korunabilmesidir. Dolayısıyla konaklayacak olanların gidebileceği en yakın tesis Antalya Merkezde ya da Belekte yer almaktadır.

Gidip gördüğünüzde şelalede bulunan suyun berraklığı, sesi, renklerin uyumu adeta başınızı döndürebilir. Huzur içerisinde ailenizle vakit geçirebilir, doğa yürüyüşü yapabilir, dinlenebilir ya da piknik yapabilirsiniz. Şehrin kalabalığından, stresinden uzaklaşmak için doğru adres olan Kurşunlu Şelalesi sizi sinir ve stresten de uzaklaştıracaktır.

Kurşunlu Şelalesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Kurşunlu şelalesi giriş ücreti yetişkin ve öğrenci olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tam bilet yani yetişkinler girerken 30 TL öderken öğrenciler yani yarım bile 15 TL’dir. İçerisinde bulunan otopark için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.