Kapuzbaşı Şelalesi

Kapuzbaşı Şelalesi hem doğal güzellikleriyle hem de dinlendirici atmosferiyle adından sıklıkla söz ettirmeyi başarıyor. Ülkemizde yüksek akışıyla dikkat çeken doğal oluşumlu kaynaklardan biridir. Kayserinin Yahyalı ilçesinde bulunan şelale muhteşem görüntüsüyle kalplere huzur vermektedir. Şelalede yedi ayrı kol bulunmaktadır. Yahyalı Kapuzbaşı köyünde yer aldığı için şelale Kapuzbaşı şelalesi olarak adlandırılmıştır.

Yöre halkı tarafından sık sık ziyaret edilmektedir. Ayrıca şelale bütün ülkede ün kazanmış ve diğer illerden de ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Doğal güzelliği ile yaz tatillerinde sıklıkla tercih edilmektedir. Kış aylarında da çok fazla kişi tarafından ziyarete uğramaktadır. Akan su etrafa su damlacıklarını dağıtarak serinlik yaymaktadır. Burası harika bir görsellik konusunda da iddialı bir konumda yer alıyor.

Çevresinde şelaleyi izleyenlere serinlik dağıtarak çıkartmış olduğu ses ile doğaya uyum sağlamaktadır. Yeşillik dolu manzarası adeta kartpostal resimlerini andırmaktadır. Bölgeye gelenler piknik alanlarında keyifli vakitler geçirmektedir. Doğa yürüyüşü yaparak spor etkinliklerinde bulunanların sayısı da bir hayli fazla… Kapuzbaşı Şelalesi farklı etkinliklere ev sahibi yapmasıyla da adından sıklıkla söz edebiliriz.

Şelaleler, dünyanın her yerinde tadını çıkarabileceğiniz güzel, doğal harikalardır. Ayrıca birçok yönden inanılmaz derecede faydalı ve önemlidirler. Şelaleler, suyun bir kaya ya da uçurum üzerinden aktığı doğal cazibe merkezleridir. Su, arazinin kenarından aşağı yuvarlanır ve aşağıdaki bir havuza düşer. Şelaleler, ne kadar yüksek olduklarına ve üzerlerinden ne kadar su aktığına bağlı olarak çok küçük veya çok büyük olabilir. Kapuzbaşı Şelalesi kendine özel yapısıyla her zaman dikkatleri üzerine çekmektedir.

Kapuzbaşı Şelalesi Tarihi

Kapuzbaşı şelalesi tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. Yahyalı ilçesinin 65 km uzaklığında yer almaktadır. Şelale ülkemizde var olan milli parklar arasında bulunmaktadır. Kapuzbaşı köyü yakınında olması ismini bu köyden almasını sağlamıştır. Kapuzbaşı Şelalesi hem ulaşım konusunda hem de tarihi dokusuyla dikkatleri üzerine çekiyor.

Şelale suları yıl boyunca yüksek oranda akış sağlamaktadır. Bu nedenle ülkemizde bulunan büyük şelaleler arasındadır. Kayseri ‘den Yahyalı ilçesine kadar ulaşım sağlanabilmektedir. Bu noktadan sonra özel aracınızla ulaşıma devam etmelisiniz. Şelale yakınına giden otobüs bulunmamaktadır. Bu sayede doğal ortamın bozulmaması sağlanmaktadır.

Doğanın temiz havasından, yeşilliğinden ve şelalenin muhteşem görüntüsünden daha fazla yararlanmak isteyenler için konaklama imkânları mevcuttur. Burada yer alan birkaç otel bulunmaktadır. Ayrıca doğaseverler için kamp kurma olanakları da bulunur. Kamp kurma alanları ile sakin, huzurlu günler geçirebilirsiniz.

Genç yaşlı herkesin severek ziyaret ettiği şelaleye gelenlerin sayısı sürekli artmaktadır. Kapuzbaşı şelalesi kış turizmine de katkı sağlamaktadır. Karın bembeyaz görüntüsü ile şelalenin su sesi birleşerek eşsiz bir manzara oluşmaktadır. Kapuzbaşı Şelalesi söz konusu olduğu zaman pratik bir şekilde ulaşım olanağına sahip olan bir şelale karşımıza çıkmaktadır.

Kapuzbaşı Şelalesi Nerededir?

Kapuzbaşı şelalesi nerededir? Özellikle sakin doğa ortamı sevenlerin uğrak yerleri arasındadır. Alanda bulunan konaklama imkânlarıyla da daha uzun tatil keyfi yaşayabilirsiniz. Kamp kurarak gece boyu yıldızları izleyerek temiz havasıyla huzurlu vakitler geçirebilirsiniz. Bir de burada sevdiklerinizle birlikte piknik de yapabilirsiniz.

Şelale Kayseri ilinde bulunan ülkemizde önemli kaynaklarımız arasındadır. Ziyaret etmek isteyenlerin Yahyalı ilçesine gitmeleri gerecektir. İlçeye bağlı Kapuzbaşı köyünde bulunmaktadır. Kendi aracınızla kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kapuzbaşı Şelalesi söz konusu olduğu zaman karşımıza tam anlamıyla büyüleyici bir atmosfer çıktığından adından sıklıkla söz ettirmektedir.

Yahyalı ilçesi ile şelale arasındaki uzaklık 55 km civarındadır. Bölgenin doğusunda bulunuyor iseniz Pınarbaşı Develi ve Yahyalı yolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Adana Aladağ üzerinden ise 40 km sonra buraya ulaşmak mümkün. Güneydoğu bölgesinde yer alıyorsanız Osmaniye Kozan yolunu takip ederek şelaleye gelmek kolay olacaktır.

Kapuzbaşı Şelalesinin Özellikleri

Tarihi eskiye dayanan şelale doğal oluşumlu bir kaynaktır. Şelalenin yedi adet kolu bulunmaktadır. Beş tanesi büyük diğer ikisi ise küçük kolları oluşturmaktadır. Kaynağın en önemli özelliği kollardan çıkan şelale sularının aynı şekilde dökülmesidir. Toplam debisinin yaz aylarında 27 bin 500 litreye ulaştığı görülmektedir.

Şelale Aladağ ‘dan gelen kar ve buz sularıyla da beslenmektedir. Sularının boşaldığı taban alanında kırmızı fosfor yapısında alabalıklar yaşamaktadır. Ulaşım ağı zor görünse de aslında şelalenin doğal yapısının bozulmamasına katkı sağlamıştır. Özel araçlarla gelinen bölgeye turizm turları ile de ziyaretçilerin geldiği görülmektedir.

Kapuzbaşı şelalesi ülkemizde Aladağ milli parkı içerisinde yer almaktadır. Orman alanları ile Türkiye’nin doğal manzaralı bölgesi olmuştur. Şelale alanını ziyaret edenler için dağ yürüyüşü, piknik ve kamp gibi aktiviteler mevcuttur. Kapuzbaşı Şelalesi’nin son zamanlarda popüler bir destinasyon olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz.

Şelalelerin doğada birçok önemli işlevi vardır. Göletlerinde yaşayan ve akan suya kendi gücüyle çekilen böcekleri yiyen balıklar ve kurbağalar gibi hayvanlara yaşam alanı sağlarlar. Kapuzbaşı Şelalesi de kendine özgü habitat alanı oluşturmayı başaran harika bir ekolojiye sahiptir. Bundan dolayıdır ki son zamanlarda her zaman popüler bir destinasyon seçeneği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kapuzbaşı Şelalesine Nasıl Gidilir?

Kapuzbaşı şelalesi her yıl ziyaret edilen bölgeler arasındadır. Kendi araçları ile tatil yapmak isteyenlerin uğrak yeri olmuştur. Ayrıca turizm bölgeleri arasındadır. Birçok turizm seferleri ile çeşitli illerden buraya geziler düzenlenmektedir. Bu turlar sayesinde de şelale ziyaretini gerçekleştirebilirsiniz.

Kapuzbaşı şelalesine nasıl gidilir? Kayseri iline geldikten sonra, Yahyalı ilçesine ulaşım sağlanır. Ardından burada 55 km uzaklıkta bulunan Kapuzbaşı köyüne gidilerek şelaleye ulaşılır.  Şelale için özel otobüs bulunmaz. Kendi aracınızla gitmeniz gerekecektir. Adana Aladağ yolu üzerinden 40 km uzaklıktadır. Kayseri Develi ilçesinden gidilmek isteniyorsa ortalama olarak 85 km uzaklıkta yer almaktadır. Dağlık bir bölgede yer alan şelaleye ulaşım biraz zahmetli olmaktadır. Bu sayede doğal güzelliğinin bozulması önlenmektedir.

Kapuzbaşı Şelalesi Ziyaret Saatleri

Aladağ milli parkı arasında yer almaktadır. Bu nedenle Kapuzbaşı şelalesi ziyaret saati bulunmamaktadır. İstenilen saatte alana giriş yapılabilmektedir. Bölgede özellikle kamp severlerin bulunduğu da belirtilmektedir. Kamp alanları oluşturarak doğanın eşsiz güzelliklerinden birçok kişinin faydalanıldığı görülmektedir.

Erken saatlerde doğa yürüyüşünüzü yapabilir, ardında şelaleye gelerek piknik keyfini sürebilirsiniz. Bölgede bulunan tesislerde kalabilir ya da kamp alanlarından yararlanarak doğa ile iç içe vakit geçirebilirsiniz. Burası hızlı bir şekilde ulaşım sağlanan bir bölge olduğundan da turistlerin ilgi odağıdır.

Kapuzbaşı Şelalesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Kapuzbaşı şelalesinin girişi ücretlidir. Pak girişinden geçerek gişeden biletinizi alabilirsiniz. Alana giriş ücreti veya Kapuzbaşı şelalesi giriş ücreti öğrencilerden 5,5 TL, yetişkinlerden ise 11 Türk Lirası alınmaktadır. Ayrıca bisiklet, motosiklet ve ATV kiralayabilirsiniz. Bisiklet kiralama ücreti 11 TL ATV ve motosiklet kiralaması ise 22 TL olarak belirlenmiştir.

Milli parka araçla girmekte mümkündür. Otomobil, kamyonet, pikap gibi araçlardan giriş ücreti olarak 33 Türk Lirası alınmaktadır. Minibüs araçlarından 99 TL, midibüsten 165 TL ve otobüsle giriş yapmak isteyenlerden ise 330 Türk lirası giriş ücreti alınmaktadır.

Ailenizle tercih edebileceğiniz doğa harikası alanlardan biridir. Temiz havası, eşsiz manzarası ve uygun fiyatı ile gezilmesi gereken yerlerden biridir. Bütün bu bilgiler ışığında Kapuzbaşı Şelalesi her zaman farklı aktiviteler konusunda iddialı bir konumda yer almasıyla da popüler bir destinasyondur.