Harbiye Şelalesi

Harbiye Şelalesi adından sıklıkla söz ettiren bir doğal gezi alanı olarak karşımıza çıkıyor. Ülkemiz eşsiz coğrafyası ile her bölgesinde gezilecek doğal güzellikler bulundurmaktadır. Hatay’ın coğrafi güzelliklerinden birisi olan şelale Defne ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Şelalenin diğer ismi Daphne olarak bilinmektedir. Yerli yabancı fark etmeksiniz birçok ziyaretçisini ağırlamaktadır.

Bir şelale, suyun bir dere veya nehir boyunca dikey bir damla veya bir dizi damla üzerinden aktığı bir yerdir. Eriyen suyun bir buzdağının veya buz rafının kenarına düştüğü yerlerde şelaleler de oluşur. Küçük bir dökme çağlayan bazen bir çağlayan olarak adlandırılabilir. Bununla birlikte, şelaleler genellikle hacimleri ve enerjileri nedeniyle genellikle çok daha büyük olan akıntılardan ayrılır. Harbiye Şelalesi de hacmi ve enerjisiyle dikkatleri üzerine çekmektedir.

Şelale sonbahar ve yaz aylarında sıklıkla ziyaret edilmektedir. Her mevsim ayrı güzelliğe bürünen yer büyük ilgi görmektedir. Harbiye şelalesi küçük şelale gruplarından oluşmaktadır. Alana kurulmuş çay bahçeleri ile çayınızı yudumlarken aşağıdan akan suyun serinliğiyle keyifli vakitler geçirebilirsiniz.

Şelale tarihinin Roma zamanına dayandığı bilinmektedir. Şelale suları Asi nehrine dökülür. Ağaçlık ormanlarla çevrilidir. Bu alanda birçok çay bahçesi restoran yer almaktadır. Ayrıca yöresel ürün satışı da yapılmaktadır. Burası son zamanlarda çok daha fazla bir şekilde adından söz ettirmeyi başaran bir gezi rotası olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Bundan dolayıdır ki Harbiye Şelalesi söz konusu olduğu zaman karşımıza harika bir gezi rotası çıkar.

Bu tabiat güzelliğinden yararlanmak isteyenler diledikleri zamanda şelaleyi ziyaret edebilmektedirler. Ayrıca giriş ücreti de alınmamaktadır. Kendi aracınız veya toplu taşıma araçlarıyla da giriş sağlanmaktadır. Şelalenin oluşumu hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak ilgi çekici efsanesi bulunmaktadır. Buraya gelen herkes bu hikâyeyi mutlaka dinler. Harbiye şelalesi tarihi eser veya milli park olarak sayılmaz.

Harbiye Şelalesi Tarihi

Harbiye şelalesi tarihinin Roma dönemine dayandığı söylenmektedir. Antik çağlarda şelaleye Kastalia, Saramanna ve Pallas isimleri verilmiştir. Mitolojide yer alan bilgiye göre Nehir tanrısı olan Peneus’un kızı Daphne’nin hikâyesi anlatılmaktadır. Harbiye Şelalesi geçmişten günümüze kadar uzanan süreç içerisinde pek çok açıdan önemli bir yapıya sahiptir. Dolayısıyla buraya ulaşan yollar üzerinde pek çok farklı tarihi esere rastlamak da mümkün hale geliyor.

Apollon ile Daphne bir gün bir yerde karşılaşırlar. Daha sonra Apollon Daphne adlı kıza âşık olur. Birlikte bir hayat geçirmek istediğini söyler. Fakat kız bunu istemez sonra kaçmaya başlar. Daphne aşk tanrısı olan Apollo’dan kaçarken gözyaşı dökmüş yalvarış ve yakarış içine girmiştir. Bunu duyan toprak ana üzülerek yardım etmek ister. Bu sayede Daphne’nin gözyaşları şelaleye dönüşmüş vücudu ağaç olmuş kolları ağaç dallarına dönüşmüştür. Saçları ise ağacın yaprağı olmuştur.

Harbiye Şelalesi Nerededir?

Harbiye şelalesi nerededir? Harbiye şelalesi Hatay’da bulunan yaz aylarında serinlemek için gidilen gezilecek yerlerin başında gelmektedir. Tam olarak konum bilgisine Hatay Defne ilçesinin Harbiye Mahallesinde yer almaktadır, diyebiliriz. Şelale şehir merkezine 8 km uzaklıkta bulunur. Bölgede yer alan vadi kısmının güneyinden akarak Asi Nehrine dökülmektedir. Ziyaret saati belirlenmemiştir. Ancak öğle saatlerinde ziyaretçilerinin daha yoğun olduğu görülmektedir. Harbiye Şelalesi pratik bir şekilde ulaşım olanağına sahip olan bir şelale olarak da ön plana çıkmaktadır.

Harbiye Şelalesinin Özellikleri

Doğaseverlerin gözdesi olan Harbiye şelalesi her mevsim binlerce kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Yeşil alanları, temiz havası, alanda bulunan restoranlar ziyaretçilerini gezilerinde memnun bırakmaktadır. Harbiye Şelalesinin ziyaretçilerine harika bir doğal güzellik sunduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. Burada hem dinlenebilir hem de sevdiklerinizle birlikte güzelce vakit geçirebilirsiniz.

Şelale uzun ve geniş bir alanda akış sağlamaktadır. Su üzerine kurulmuş restoranları ve çay bahçeleri bulunmaktadır. Buraya gelenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Akan su üzerinde yemek keyfi ve çay içmek haz dolu vakitler sağlıyor. Harbiye Şelalesi söz konusu olduğu zaman karşımıza tam anlamıyla mükemmel bir gezi rotası karşımıza çıkıyor.

Alanda doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz. Temiz havası ve yeşil manzarası sayesinde içinize huzur dolacaktır. Ailenizle gezebilir tatil keyfini sürebilirsiniz. Bölgeye yakın otellerde konaklama sağlayabilirsiniz. Genel olarak ziyaretçilerinin öğlen saatlerinde arttığı görülmektedir. Sabah erken saatlerde gelirseniz otopark sorunu yaşamazsınız.

Yağmur veya eriyen karla zaten doymuş olan bir kaya alanı, suyun eşit bir şekilde akmasını önleyen daha fazla kaya ve molozla kaplandığında bir şelale oluşur. Bu, suyun, yokuş aşağı düşerken kayaların ve molozların altından büyük bir hızla akana kadar basınç oluşturan bir rezervuarda toplanmasına neden olur. Böylece şelale oluşum süreci de tamamlanır. Bu durum Harbiye Şelalesi için de geçerliliğini korumaktadır.

Harbiye Şelalesinin Efsanesi

Harbiye şelalesi efsanesi söz konusu olduğu zaman karşımıza etkileyici bir rivayet çıkıyor. Rivayetlere göre harbiye şelalesinin ilgi çeken bir efsanesi var. Aşk tanrısı olan Apollon bir gün dolaşırken karşına Defne adında bir kız çıkar. Ve sohbet etmeye başlar. İlk gördüğü anda aşık olur. Bunu Defneye belirtir.

Ancak defne bu ilişkiyi onaylanamaz ve Apollon’dan kaçmaya başlar. Daha sonra aralarında kovalamaca başlar. Defne kaçar Apollon takip eder. En sonunda kız yorularak yalvarmaya başlar. O kadar içten yalvarır ki toprak ana bu haykırış karşısında Defneye yardım eder.

Bu sayede kızın gözyaşları şelaleye dönüşür. Vücudu ağaç olur ve kolları ile dallara dönüşmeye başlar. Saç telleri de ağaç yapraklarına dönüşmüş olur. Sonrasında Apollon Defneyi ağaç olarak görür ve oradan üzülerek uzaklaşır. Günümüzde oluşan bu şelalenin bu kızın gözyaşları olduğuna inanılmaktadır. Harbiye Şelalesi efsanesi ziyaretçileri tarafından büyük ilgi görmektedir. Hatay’a gelen herkes bu hikâyeyi mutlaka duymuştur.

Harbiye Şelalesine Nasıl Gidilir?

Harbiye şelalesine nasıl gidilir? Harbiye şelalesi Hatay Defne ilçesindedir. İlçeye bağlı Harbiye Mahallesinde yer almaktadır. İl merkezine uzaklığı 8 km civarındadır. Buraya toplu taşıma araçlarıyla ya da kendi özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. Şelaleye gitmek için minibüslerinden yararlanabilirsiniz. Kendi aracınızla gitmeyi düşünüyor iseniz. Karşınıza çıkan tabelaları takip ederek ulaşım sağlayabilirsiniz.

Harbiye Şelalesi Ziyaret Saatleri

Türkiye coğrafi güzellikleriyle bilinen bir ülkedir. Bu güzelliklerden birine de Hatay’da rastlanılmaktadır. Harbiye şelalesi doğal oluşumu ile dikkatleri üzerine çekmektedir. İlginç efsanesi şelale ziyaretine ilgiyi artırmıştır.

Harbiye şelalesi ziyaret saatleri için belirli bir saat belirlenmemiştir. İstenilen saat ve günde ziyaret edilebilmektedir. Öğle saatlerinde daha yoğun olduğu bilinmektedir. Özel aracıyla gelenler sabahın erken saatlerini tercih etmektedir. Bu sayede otopark sorunu yaşamamaktadırlar.

Şelale alanında bulunan restoran ve çay bahçeleri büyük ilgi görmektedir. Şelale size yazın sıcağında ayağınızı suya sokarak yemek keyfi sunmaktadır. Ayrıca çay bahçeleri ile de çayınızı yudumlarken serin sularda keyifli dakikalar geçirebilirsiniz.

Harbiye Şelalesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Şelale, doğal güzellik arayanların tercihleri arasındadır. Sakin huzurlu doğa ile iç içe kuş sesleri suyun serinletici yapısıyla tatil keyfini sürebilirsiniz. Harbiye şelalesi giriş ücreti talep edilmemektedir. İsteyen herkes istediği saat aralığında şelaleyi ziyaret etmektedir.

Hatay’a yolunuz düşerse mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden biridir. Efsanesi ile de ilgi gören şelale farklı illerden ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Turizm kenti olan ilde yerli yabancı birçok kişinin tatil olarak Harbiye şelalesini tercih ettiğini görmekteyiz.