Düden Şelalesi

Düden Şelalesi; Kepez ilçesi sınırlarında yer almaktadır. Mahalle olarak ise Varsak ‘ta bulunmaktadır. Şelaleye İskender ve Yukarı Düden isimleri de verilmiştir. Yöre halkı ise Düden Başı Şelalesi olarak isimlendirmiştir. Şelale Düden çayı bitimine kadar iki kola ayrılarak akmaktadır. Burası tam anlamıyla etkileyici bir gezi rotası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu kollardan birisi Antalya şehir merkezine 7 km kadar uzaklıktadır. Buraya Aşağı Düden ismi verilmiştir. Diğer kolu ise Varsak ilçesine 1 km uzaklıktadır. Bu kola da Yukarı Düden adı verilmiştir. Su debisi 94 metreküp olarak bilinmektedir. Her mevsimde ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Burada bulunan bir diğer doğal güzellikte arkasına doğru uzanan mağarasıdır. Mağarada oyuklara rastlanılmaktadır. Bu görüntü ile ev penceresini andırmaktadır. Buradaki oyuklardan süzülen su şelalenin muhteşem görüntüsüne eşlik etmektedir.

Ülkemizde mutlaka gezilip görülmesi gereken yerler arasında yer alır. Yılda ortalama olarak üç milyon ziyaretçiyi ağırladığı bilinmektedir. Turistlik illerden biri olan Antalya ulaşımının kolay olması nedeniyle de birçok ziyaretçiyi kendisine çekmektedir. Düden Şelalesi söz konusu olduğuz aman karşımıza tam olarak mükemmel bir destinasyon çıkıyor. Burası hem yerli hem de yabancı turist çeken bir bölge olarak adından sıklıkla söz ettirmeyi başarıyor.

Şelaleler, dünyanın her yerinde bulunabilen güzel doğal özelliklerdir. Şelaleler, çok yükseklerden düştükleri ve güçlü, dönen su girdapları oluşturdukları için etkileyicidir. Bir şelalenin sesi belirgin ve kusursuzdur. Doğadaki en rahatlatıcı seslerden biridir, bu nedenle birçok insan şelalelerin yakınında vakit geçirmekten keyif alır. Düden Şelalesi de harika bir ambiyans sunmak konusunda popüler bir destinasyon olarak karşımıza çıkar.

Düden Şelalesi Tarihi

Antalya’nın kepez ilçesinde yer alan Düden şelalesi doğal güzelliğiyle dikkatleri üzerine çekiyor. Buraya gelen ziyaretçiler hoş görünüşüyle birlikte Düden şelalesi tarihini de öğreniyor. Yetkililer tarafından verilen bilgilere göre burada antik dönemden kalan mezarlık alanlarının olduğu bildirilmiştir. Milattan önce yedinci ve ikinci yüzyıla ait eserlere rastlanıldığı bilinmektedir. Ancak bu tarihi yapıların kayıtlarına rastlanılmamaktadır. Ayrıca tarihi eserlerle ilgili ziyaretçilerini de bilgi aktarımı yapılmamaktadır. Bölge içerisinde yer alan kalıntıların Büyük Şehir Belediyesi tarafından korunduğu bilinmektedir.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile başlatılan çalışmanın sonuncunda Antik mezarların ve Zeytinyağı işliğinin yapılan incelemeler ile birlikte resmi kayıt altına alındığı bilinmektedir. ANSET tarafından tarihi yapıların etrafına şeritler çekilerek koruma altına alındı. Ayrıca alana bilgilendirme panoları eklendi. Muhteşem güzelliği ve tarihiyle Düden Şelalesi yoğun ilgi görüyor. Dolayısıyla buraya gelen ziyaretçiler tarihi dokunun içerisinde gezintiye çıkma şansı bulunuyor.

Şelaleler, akan su üzerindeki yerçekimi etkisiyle oluşur. Su yokuş aşağı akarken hızlanır ve uzaya düşeceği kenara ulaşana kadar daha fazla enerji toplar. Bu düşüşün kuvveti, döngüyü tekrarlamak için akışı tekrar yukarı iten bir hidrolik yük oluşturur. Düden Şelalesi geçmişten günümüze kadar uzanan süreç içerisinde her zaman ilgi odağı olmayı başarmış bir destinasyon olarak hep popüler bir konumda yer almayı başarmaktadır.

Düden Şelalesi Nerededir?

Düden şelalesi nerededir? Düden şelalesi Kepez ilçesi Varsak Mahallesi sınırlarında yer almaktadır. Antalya merkezine 10 km uzaklıktadır. Şehir konumu ve doğal güzellikleri ile turizm kenti sayılır. Bu güzellikleri arasında en çok ilgi çeken bölümü Düden Şelalesidir. Büyük ilgi gören şelale iki kola ayrılmaktadır. Aşağı ve Yukarı Düden şelaleleri yoğun ilgi görmektedir. Ulaşım konusunda kolay ulaşabilir bir konumda yer alan bu şelale her zaman ilgi odağı olmayı da başarıyor. Düden Şelalesi söz konusu olduğu zaman yılın hemen her mevsiminde yoğun bir düzeyde ziyaretçi çeken bir gezi rotası karşımız çıkmaktadır.

Aşağı düden şelalesi

Aşağı düden şelalesi şehir merkezine 8 km uzaklıktadır. Lara ilçe sınırlarındadır. Suyun bu kadar ilgi görmesinin nedeni yüksek bir alandan akıyor olmasıdır. Burada yer alan koldan yaklaşık olarak 40 metre yükseklikten akış sağlamaktadır. Bölgesinde piknik alanları ve Askeri Tesisler yer almaktadır. Bu sayede konaklamada sorun yaşamadan keyifli vakitler geçirilmektedir. Burası ailecek piknik yapabileceğiniz eğlenceli bir şekilde vakit geçirebileceğiniz bir yerdir.

Yukarı Düden Şelalesi

Yukarı düden şelalesi diğer adı İskender Şelalesi olarak açıklanmıştır. Yukarı Düden şelalesi 1970 başlarından bu güne kadar mesire ve piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Yetkililer buraya düzenlemeler yapmış ve tesis olanakları sunulmuştur. Bu sayede ün kazanarak çok fazla ziyaretçiye sahip olmuştur. Burası da hemen her zaman ziyaretçi akınına uğrayan bir şelale olarak adından sıklıkla söz ettirmeyi başarmaktadır.

Düden Şelalesinin Özellikleri

Düden şelalesi Antalya şehrindedir. Düden suyu yutan deliklerin adına verilmiştir. Düden Şelalesinin suyu yer altına giderek gözden kaybolur ve tekrardan görünmeye başlar. Ana kaynağı Toros Dağları yamaçlarındadır.

Kırk gözler ve Pınarbaşı kaynakları birleşerek Bıyıklı Düdende kaybolur. Daha sonra su 14 km kadar yer altına girerek Varsak ilçesinden çıkar. Varsak’ta da iki km kadar yerin altına girerek Düden Şelalesinden tekrar görünmeye başlar.

Şelalenin eşsiz güzellikleri bulunmaktadır. Burada oluşan mağaraları izleyebilir ve şelalenin aktığı yerin altından geçebilirsiniz. Muhteşem görüntüsünü şelalenin arkasında bulunan mağaradan da izleyebilirsiniz. Bu mağaralardan geçilirken dikkat edilmektedir. Bazı noktalarında eğilerek geçilmeli ve suyun ıslattığı yerlerde dikkatli yürünmelidir.

Bölgede restoranlar yer almaktadır. Piknik alanları ve konaklama tesisleri bulunmaktadır. Şelale suyunu dinlemek hoş görüntüsünü izlemek size huzur verecektir. Özellikle yaz aylarında ziyaretçilerini ağırlayan şelale yaz kış ziyaret edilmektedir.

Düden Şelalesine Nasıl Gidilir?

Buz gibi suyu, yüksekten akan su sesiyle ve zarif görüntüsüyle şelale turistlik mekânlardan biridir. Tatil planlarına mutlaka eklenmesi gerekir. Doğa ile iç içe yeşillikleri ile huzur dolu vakitler geçirilmektedir. Piknik alanları, restoranları bulunmaktadır. Ayrıca açık havada doğa yürüyüşleri de yapılmaktadır.

Antalya Kepez ilçesinin Varsak mahallesinde bulunmaktadır. Şehir merkezine yaklaşık 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Ulaşımı oldukça kolaydır. Kendi aracınız ile kolaylıkla gidebilirsiniz. Ya da toplu taşıma araçlarını tercih edebilirsiniz. Antalya şehir merkezinden kalkan vc30, cv17,cv17a, vc30 ve vl62 otobüsleri ile şelale yakınlarında inerek ulaşımı sağlayabilirsiniz. Yaklaşık olarak 45 dakika yolculuk yapmanız gerekmektedir.

Düden Şelalesi Ziyaret Saatleri

Düden şelalesi yaz kış demeden her zaman için büyük ilgi görmektedir. Özellikle de turistler için durum böyledir. Her yıl yerli veya yabancı turistleri ağırlamaktadır. Şelaleye giriş saatleri yaz ve kış olmak üzere farklılık göstermektedir. Düden şelalesi ziyaret saatleri yaz aylarında giriş saatleri 08.00 ile 19.00 arasında olmaktadır. Kış aylarında ise 08.00 ile 18.00 saatleri arasında gerçekleşmektedir.

Şelaleye gitmek istediğinizde kendi aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer kendi aracınız yoksa şehir merkezinden kalkan otobüsler ile ulaşım sağlanmaktadır.

Düden Şelalesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Antalya şehri duyulduğu zaman akla ilk gelen denizi ve tarihi eserleri olsa da birçok doğal güzelliğe de sahip olduğu unutulmamalıdır. Düden şelalesi Antalya’nın doğal güzellikleri arasında büyük öneme sahiptir. Birçok kişi tarafından yoğun ilgi görmektedir.

Yeşil manzarası gürül gürül akan şelalesini ziyaret ederken mutlaka yanınızda fotoğraf makineniz olmalıdır. Bu güzelliklerini fotoğraflayarak unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. 2023 yılı güncel fiyat listesine göre Düden şelalesi giriş ücretleri yetişkinlerden 10 TL, öğrencilerden ise 5 TL alınmaktadır. Otopark ücretlidir. Belirlenen bu ücret dışında aracınız ile gelmiş iseniz otopark ücretini de ödemeniz gerekecektir.